Steora, inteligentná lavička

Steora, inteligentná lavička

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       Zdroj: http://imgrid.net/tag/steora/


V posledných rokoch sa čoraz čatejšie stretávame s výrazom „smart“ v spojení s autami, televízormi, mobilmi, hodinkami či detskými hračkami.  Výnimkou už nie je ani spojenie smart v súvislosti s obnovitelnými zdrojmi energie, konkrétne slnečnou energiou a fotovoltickými panelmi.
 
V tomto článku Vám predstavíme „ smart bench“ Steoru, inteligentnú pouličnú lavičku pochádzajúcu z dielne chorvátskej firmy Include. Spoločnosť Powermode s.r.o. , s ktorou spolupracuje aj naša spoločnosť, je jej výhradným distribútorom na Slovensku. 
 
Tieto lavičky popri svojom nezameniteťnom dizajne spájajú v sebe niekoľko užitočných funkcií. Okrem oddychu poskytujú možnosť rýchleho dobíjania mobilov, a to buď bezdrôtovo (Váš smartfón však musí podporovať rozhranie Qi, príp. musíte vlastniť špeciálny nabíjací kryt) alebo môžte využiť klasické pripojenie cez dva USB konektory pre káblové nabíjanie.
Ak Vás nezaujme okolie, no chcete si posedieť a oddýchnuť, nudu môžte zahnať pripojením sa na internet cez wifi, ktoré je dostupné takmer do 4 metrov od lavičky. Steora má vstavané senzory a je neustále pripojená k internetu, vďaka čomu si môže aktualizovať vlastný softvér a nazbierané dáta napríklad o počte užívateľov, rôznych vplyvoch okolia ako teplota a vlhkosť vzduchu, či o jej samotnej funkčnosti odosielať 24 hodín, 7 dní v týždni každú pol hodinu do online platformy, odkiaľ si jej majitelia tieto údaje môžu stiahnuť a následne vyhodnocovať.
Veľmi užitočnou funkciou, ktorou lavička disponuje, je optimalizácia spotreby. Pri riziku vybitia batérie, vyraďuje svoje funkcie podľa ich náročnosti postupne – ako prvé by vypla osvetlenie, potom wifi a nakoniec aj nabíjanie mobilov. Ak by náhodou došlo k vypnutiu lavičky, interný sledovací systém odošle upozornenie.
A to nie je stále všetko, čo môže táto inteligentná lavička ponúknuť. V lete počas horúčav sa nemusíte obávať si na ňu sadnúť, pretože bude rozpálená (tento pocit by ste mohli nadobudnúť z jej povrchu, ktorý pokrývajú tmavé solárne panely s plexisklom). Lavička disponuje 4 ventilátormi, ktoré zabezpečujú chladenie lavičky a jej teplota tak nepresiahne 30°C. Podvečer zase dokáže osvetľovať svoje okolie a to až do polomeru 2 metrov.   
 
Predajná cena týchto smart lavičiek je 3 330 € bez dph. Obce si ich majú možnosť zakúpiť aj na 3-ročný leasing. Nakoľko je jej výroba pásová, aby sa zbytočne jej cena nenavyšovala, je dodávaná iba v jednom, no treba podotknúť, veľmi modernom dizajne.
So svojou výškou 512 mm, šírkou 450 mm, dĺžkou 1780 mm a hmotnosť 88 kg spadá do kateórie klasických pouličných lavičiek umožňuje pohodlne sedieť 4 používateľom súčasne. Práve jej výška, cca 50 cm, minimalizuje potrebu nakláňať či opierať sa, a preto si absenciu operadla nepocítite.
Lavička je poháňaná slnečnou energiou, má integrované fotovoltické panely, ktoré sú spolu s obrazovkou chránené nerozbitným plexisklom. Spolu s 3 mm hrubým oceľovým plechom, ktorý pokrýva práškový nástrek vytvárajú veľmi účinnú ochranu lavičky nielen pred nepriaznivými vplyvmi počasia, ale aj pred jej zničením z okolia.  
Jej energetickú sebestačnosť potvrdzuje aj vyhodnotený údaj z obdobia 05/2017 – 09/2017, kedy vyrobila 293,59 kW hodín a spotrebovala 289,73 kW hodín energie. V rovnakom období sa z celkových 33 lavičiek nainštalovaných na Slovensku v rôznych mestách pripojilo 36 589 užívateľov na wifi, 10 327 využilo nabíjanie mobilov cez USB a 1 931 to využilo bezdrôtovo.
 
Jej inštalácia je jednoduchá, a kedže nemá operadlo, ktoré by tienilo nainštalovaným panelom, je možné ju umiestniť prakticky kdekoľvek na pevnom podklade.
 
V roku 2015 bola ocenená aj dvoma cenami: Najinovatívnejší výrobok roka 2015Najlepší Start-up roka 2015.
 
Vďaka svojim inteligentným funkciám je Steora dalším krokom ku konceptu „smart city“, ktorý sa snažia naplniť mnohé z našich miest a robí to z nej oprávnene najpopulárnejšiu solárnu lavičku v Európe.

 
 
Zdroj: www.pictaram.org/hashtag/smartbenches

 
                                                                                                













 
Zdroj: www.cleanairenergy.com.au/
             










Zdroj: https://www.dubrovnikcablecar.com/steora/           
                                                    












Zdroj: http://www.macarthuradvertiser.com.au/story/4686727/recharge-your-body-and-your-phone/